Het euvel van wasmiddel; wasbare luiers wassen

Al jaren gebruiken wij eigengemaakt wasmiddel voor de was. Dat doe ik door 40 gram Marseillezeep op te lossen in 2,5 liter water.

Dat werkt prima en maakt de was goed schoon. Er zijn ook versies op internet te vinden met Borax (gebruik ik niet, want giftig) en soda, maar ik gebruik slechts Marseillezeep. Daar zit echter wel palmolie in, dus Aleppozeep is een goed alternatief. De volgende keer (als het blok Marseillezeep op is) ga ik daarom overstappen op Aleppozeep om het wasmiddel mee te maken.

Zoveel mensen, zoveel meningen over wasmiddel en wat werkt en wat niet. Zo staat op de website van the Cloth Diaper Files een heel artikel over waarom zelfgemaakt wasmiddel niet goed zou werken (het artikel vind je hier). In dit artikel wordt onder andere genoemd dat zeepresten zich op zullen stapelen bij het gebruik van zelfgemaakt wasmiddel en dat het daardoor niet schoon wast en geen geschikt middel is om stoelgang , urine en bacterien uit luiers te wassen. Het probleem bij zelfgemaakte wasmiddelen is volgens deze site de verhouding tussen de zeep en de grote hoeveelheid waterontharders en boosters. De meeste zelfgemaakte wasmiddelen zijn opgebouwd uit waterontharders en wasversterkers (boosters). Deze ingredienten op zich hebben zeker hun nut maar dat is volgens het artikel niet het proper wassen van kleding of luiers , wel het helpen van een wasmiddel om beter te presteren.

Met deze informatie in het achterhoofd kochten we bij de start met wasbare luiers, speciaal voor het wassen hiervan, ecologisch wasmiddel. We begonnen met Klok. Echter werden de luiers daar erg pillig en grauw van. Waar dat door kwam, geen idee. Ik ken genoeg mensen die dit probleem niet hebben met Klok. Daarna stapten we over op Frosch. Fijn wasmiddel. Echter een paar onhandigheden:

Bij het wassen van de luiers gebruik je een voorwas om de ergste rotzooi er vast uit te spoelen. Frosch is een vloeibaar ecologisch wasmiddel. Als je deze dus in je bakje van je wasmachine doseert, loopt dit al je trommel in bij je voorwas… en niet bij de hoofdwas. Dat is onhandig en vies want je wasmiddel is dus al weggespoeld bij de hoofdwas! Daarom gebruikten we dus eerst maar het spoelen/stijven programma van de wasmaschine (30 minuten) en daarna een gewoon hoofdwasprogramma op 40 graden (en soms 60 graden).

Vandaag kochten we 2 nieuwe zakken Frosch ecologisch wasmiddel. De man keek echter even op de website van Frosch en daar zagen we dat er vrolijk Sodium Laureth Sulfate inzit (6e ingredient). Heb ik de ingredientenlijst bekeken bij de eerste keer dat we dit kochten? Ja. Maar daar staat het dus niet op. Hier vind je de ingredienten van Frosch. Tsja, dat is nu net niet de bedoeling als we bewust wasmiddel kopen! Frosch is dus ook geen optie meer voor ons. We zullen de twee net gekochte pakken wel opmaken (maar niet voor de luiers).

Green Evelien heeft op haar blog echter een heel artikel gewijd aan het zelf maken van wasmiddel en het gebruik daarvan bij wasbare luiers. Zij geeft aan al jaren gewoon haar eigen wasmiddel (met soda) te gebruiken voor de wasbare luiers en dit zonder problemen. Ze voegt geen extra schepje soda meer toe bij dosering in de machine in verband met ontstaan van luieruitslag. Voor het recept, zie haar blog.

Enfin, conclusie van dit verhaal: We gaan maar gewoon eigengemaakt wasmiddel gebruiken voor de wasbare luiers. En dan een variant met soda, volgens recept van Green Evelien!

En jij, hoe was jij wasbare luiers?

 

5 gedachtes over “Het euvel van wasmiddel; wasbare luiers wassen

  1. Ik gebruik het poeder van AH puur en eerlijk, dit doseer ik zeer zuinig (ongeveer een ruime theelepel per was). Bevalt mij prima.
    Doe zo echt heel lang met een pak.

    En natuurlijk azijn als wasverzachter.

  2. Ik gebruik waspoeder van frosch (kun je in duitsland kopen), of van puur en eerlijk. Voorwas doe ik met een schepje biotex erbij (blauwe doos). Voorwas koud, hoofdwas 60 graden. In poep zitten bacteriën enz, dus persoonlijk vind ik 40 graden niet heet genoeg.

  3. Ik spoel de meeste ontlasting af in de wc en zet de p+p-luiers apart van elkaar eerst in een emmer met water. Je kunt ze altijd, voor het wassen, nog een keer extra voorspoelen in een emmer schoon water of in de machine. Zitten er dan nog vlekken in(bijv.van rode biet krijg je van die zwarte vlekken), smeer je die even in met groene zeep of biotex. Daarna gewoon met eigengemaakt wasmiddel. En in de zon drogen, je ziet geen vlek meer!

Reacties zijn gesloten.